Resul Tapmaz reikt Gentse moslims 4 opties aan voor Offerfeest

Op donderdag 24 september 2015 vieren moslims overal ter wereld het Offerfeest, samen met het Ramadanfeest een van de belangrijkste feestdagen van de islamitische kalender. In samenspraak met de moskeeverenigingen faciliteert het Gentse stadsbestuur al vele jaren het Offerfeest. Omwille van een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, uitgevaardigd door de Vlaamse regering, zijn dit jaar alternatieve opties ontwikkeld voor Gentse moslims. In 2014 werden in Gent nog 1.058 schapen onverdoofd geslacht op een tijdelijke slachtvloer. Om het Offerfeest ook dit jaar vlot te laten verlopen wordt sterk ingezet op een campagne om Gentse moslims te informeren rond de mogelijkheden om het Offerfeest op wettelijke wijze te vieren. Het stadsbestuur vaardigt opnieuw een totaalverbod op thuisslachtingen uit tijdens de periode tussen maandag 21 en maandag 28 september 2015.

Het Aïd Ald Adha (Offerfeest) of Aïd El Kebir (Groot feest) gaat terug naar het offer van Ibrahim of Abraham, een verhaal dat bij zowel moslims, joden als christenen bekend is. Ibrahim wilde als teken van zijn onvoorwaardelijke trouw zijn zoon aan God offeren. Een engel verhinderde dit en stond hem toe een schaap te offeren. Om deze houding van overgave te herdenken, doet elk moslimgezin een gift aan een welzijnsorganisatie of offert een dier, meestal een schaap of ram. Het vlees wordt verdeeld onder familieleden, buren, vrienden en personen in armoede.

Gent heeft een relatief grote moslimgemeenschap. In nauw overleg met de Gentse moskeeën faciliteert het stadsbestuur het Offerfeest al jaren op vlak van administratie, begeleiding en infrastructuur. In 2015 wordt het Offerfeest voor het eerst mee georganiseerd door IN-Gent vzw. De organisatie van het Offerfeest is een van de taken die de vereniging voor inburgering en integratie overneemt van de stedelijke Integratiedienst.

Verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren
Vlaams minister Ben Weyts besliste eind mei 2015 om het onverdoofd slachten op een tijdelijke slachtvloer te verbieden. Onverdoofd slachten wordt enkel nog toegestaan in erkende slachthuizen, verdoofd slachten blijft mogelijk op een tijdelijke slachtvloer. De beslissing van de Vlaamse regering bemoeilijkte de organisatie van het Offerfeest in Gent, aangezien in Oost-Vlaanderen niet voldoende capaciteit aanwezig is in erkende slachthuizen om aan de vraag van alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten te voldoen. In 2014 werden in Gent 1.058 schapen onverdoofd geslacht op een tijdelijke slachtvloer. De Stad Gent voorziet sinds 2011 ook een aanbod van verdoofd slachten op een tijdelijke slachtvloer. Daar wordt echter weinig tot geen gebruik van gemaakt.

Schepen Resul Tapmaz: ‘Dat minister Weyts maatregelen neemt ter bevordering van het dierenwelzijn is niet meer dan logisch, het is zijn bevoegdheid. Dierenwelzijn is trouwens ook heel belangrijk voor óns. Net als vele lokale besturen betreuren we in Gent echter de manier waarop de minister heeft gehandeld. Er is sprake van gebrek aan overleg met enerzijds de vertegenwoordigers van Vlaamse moslims en anderzijds de lokale besturen die het Offerfeest praktisch moeten uitwerken. De vraag van de Vereniging van Steden en Gemeenten naar overgangsmaatregelen werd door de minister naast zich neergelegd, hoewel de Europese verordening waar hij zich op beroept, wel die mogelijkheid biedt.’

Opties voor Gentse moslims
De Stad Gent en IN-Gent vzw zijn er in geslaagd om in een korte periode goede alternatieven te voorzien om het Offerfeest dit jaar vlot te kunnen laten verlopen. Via een overeenkomst tussen IN-Gent vzw en slachthuis Adriaens in Zottegem is het mogelijk een schaap of ram onverdoofd te laten slachten. Slachthuis Adriaens investeert daartoe in de infrastructuur voor twee bijkomende slachtlijnen en gaat een samenwerking aan met veehandelaar Filip Taveirne om voldoende geattesteerd personeel te voorzien. Filip Taveirne richtte in 2012, 2013 en 2014 een tijdelijke slachtvloer in in Poesele in samenwerking met de Stad Gent.

Zo wordt een slachtcapaciteit van 1.200 dieren mogelijk gemaakt op de eerste twee dagen van het Offerfeest. IN-Gent vzw voorziet ook een aanbod van verdoofd slachten van een schaap of ram op een tijdelijke slachtvloer in Poesele in samenwerking met Fiip Taveirne. Daarnaast informeert IN-Gent vzw rond andere mogelijkheden zoals het doen van een gift of het aankopen van een schaap, ram of rund bij een lokale halal slagerij.

IN-Gent vzw zal sterk inzetten op de communicatie van alle opties voor Gentse moslims. Een folder die als praktische handleiding kan dienen, wordt beschikbaar gesteld online en gedrukt verspreid in het Nederlands, Frans, Engels, Turks en Maghrebijns. Bijkomend wordt vanaf vrijdag 4 september ingezet op informatiemomenten, georganiseerd bijvoorbeeld voor en na het vrijdaggebed in Gentse moskeeën.

Verbod op thuisslachten
Het stadsbestuur vaardigt opnieuw een totaalverbod op thuisslachtingen uit tijdens de periode tussen maandag 21 en maandag 28 september 2015. Thuis slachten brengt in stedelijk gebied heel wat overlast mee. De tijdelijke slachtvloeren zijn er destijds gekomen als tussenoplossing om het aantal illegale slachtingen thuis tegen te gaan. Door een goede samenwerking met de moslimgemeenschap en het inrichten van tijdelijke slachtvloeren is in Gent het aantal illegale thuisslachtingen de laatste jaren herleid tot bijna nihil. Het Gentse stadsbestuur vreest nu opnieuw een stijging van het aantal thuisslachtingen in de periode van het Offerfeest omwille van de veranderde regelgeving.Er zal dan ook sterk worden ingezet op de communicatie van het slachtverbod. In de sperperiode zal de lokale politiezone een verhoogd toezicht organiseren met bijzondere aandacht voor het vervoer van schapen en illegale slachtingen. Het overtreden van het slachten aan huis wordt strafbaar gesteld met een boete tot 2.000 euro.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s