App ‘On Wheels’ voor rolstoelgebruikers is gelanceerd in Gent

Twee jaar nadat initiatiefnemer Michiel Desmet na een tragisch ongeval in een rolstoel terechtkwam, wordt de app ‘On Wheels’ gelanceerd in de Ghelamco Arena. De app wijst rolstoelgebruikers de weg in Gent, Hasselt, Kortrijk, Brugge en Antwerpen en wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Stad Gent. Via de app kunnen rolstoelgebruikers zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair, bezienswaardigheden, enz. voor hen toegankelijk zijn. Wie de gratis app ‘On Wheels’ downloadt (via de App Store of Google play), krijgt meteen een handig overzicht.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid in oktober 2014 lanceerde Radio 2 de actie ‘Help Michiel’. Zelf geconfronteerd met heel wat moeilijkheden, wilde Michiel Desmet een app maken om rolstoeltoesgankelijkheid in kaart te brengen. Voor het verzamelen van de nodige gegevens werd een oproep gelanceerd. De oproep bracht een massa vrijwilligers op de been om gebouwen te gaan opmeten in vijf Vlaamse steden. Hoe hoog is de drempel? Hoe breed is de deur? Is er een toegankelijk toilet?

Op 12 maart 2015 werd de actie nog eens overgedaan toen tweeduizend studenten met het meetlint op pad gingen om in vijf Vlaamse steden deuren en drempels te gaan opmeten in het kader van de actie ‘Hart voor de Zorg’. In Gent gingen die dag 340 studenten na hoe het was gesteld met de toegankelijkheid van publieke gebouwen.

Alle gegevens werden verwerkt in de app ‘On Wheels’. De app ontsluit specifieke en gepersonaliseerde informatie rond toegankelijkheid van openbare plaatsen. Rolstoelgebruikers kunnen een eigen profiel in de app aanmaken om vervolgens te zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair, bezienswaardigheden, enz. voor hen toegankelijk zijn.

Gebundelde krachten

In mei 2014 sprak het Gentse stadsbestuur de ambitie uit om werk te maken van een applicatie die informatie over toegankelijkheid van het openbaar domein in Gent beschikbaar stelt. Gezien de gelijklopende intenties van On Wheels vzw werden de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van de app ‘On Wheels’.

‘De steun voor een applicatie die de rolstoeltoegankelijkheid van het publieke domein ontsluit, is een logische aanvulling op het toegankelijkheidsbeleid van onze Stad,’ stelt schepen Resul Tapmaz. ‘Voor heel wat Gentenaars staat verbeterde toegankelijkheid gelijk aan een grotere vrijheid en onafhankelijkheid.’

De Stad Gent zorgt onder meer voor ondersteuning van horeca-uitbaters en handelaars die hun zaak toegankelijk maken. Bij stadsvernieuwingsprojecten, aanpassingen van trottoirs en de inplanting van voorzieningen op openbaar domein is er grote aandacht voor toegankelijkheid. Bij grote evenementen op het openbaar domein en bouwaanvragen voor publieke gebouwen screent en adviseert de toegankelijkheidsambtenaar de aanvragen. Toeristische routes worden beter toegankelijk gemaakt en samen met De Lijn pakt de Stad Gent bus- en tramhaltes aan.

‘Het verbeteren van de toegankelijkheid in Gent is een werk van lange adem. Het Gentse stadsbestuur beseft dat en zet er sterk op in. Ook een app die toegankelijkheidsinformatie beschikbaar stelt, is een stap in de goede richting en verdient onze steun,’ besluit schepen Tapmaz.

Goed begonnen

De app ‘On Wheels’ bevat nu voor vijf Vlaamse steden meetgegevens maar is een ‘work in progress’. Gebruikers kunnen zelf verder blijven opmeten en aanvullen, ook in andere steden en gemeenten. Hoe meer gegevens rond toegankelijkheid er worden verzameld, hoe sterker de app wordt en hoe meer mensen er in verschillende situaties gebruik van zullen kunnen maken.
De Stad Gent herhaalt de warme oproep aan Gentse handelaars om zelf toegankelijkheidsgegevens in te geven op de website www.onwheelsapp.com > handelszaak.

De lancering van de app ‘On Wheels’ is de bekroning van van het harde werk van Michiel Desmet en een klein maar vastberaden team. De ontwikkeling van de app werd mogelijk gemaakt door de inspanningen van heel wat vrijwilligers en met de steun van Deloitte, IBM, Comcommon, Radio 2, Dag van de Zorg, Voetbal in de stad en de Stad Gent.

De app ‘On Wheels’ is gratis verkrijgbaar via de App Store en Google play.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s