Stad Gent wil optreden tegen discriminatie op de huurmarkt

Op vraag van de Stad Gent voerde de Universiteit Gent praktijktesten uit naar discriminatie op de huurwoningmarkt in Gent. Onderzoekers gingen na of kandidaat-huurders met een vreemde naam, met een fysieke beperking of met een sociale uitkering ongelijk worden behandeld door verhuurders. De resultaten zijn ontluisterend. Zo blijkt onder andere dat in een op de drie gevallen discriminatie optreedt ten opzichte van personen met een vreemde naam. Het onderzoek wordt verdergezet. De Stad Gent zal daarnaast ook zelf structurele controles opzetten. Met de sector wil de Stad Gent een afsprakenkader onderhandelen om de kantoren die discrimineren aan te pakken.

Discriminatie wijdverspreid

Tijdens praktijktesten reageerden onderzoekers van de vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent op 1.463 advertenties voor huurwoningen en appartementen op het Gentse grondgebied. Ze contacteerden particuliere verhuurders of vastgoedmakelaars aan de hand van twee fictieve huurders, één met een discriminatieachtergrond en één als controlepersoon. Daarbij werd er voor gezorgd dat de contacten identiek waren en enkel afweken op basis van een achtergrondkenmerk waartegen gediscrimineerd wordt. Ze onderzochten specifiek discriminatie op basis van etnische afkomst (kandidaat-huurders met een Arabische, Turkse of Oost-Europese naam), op basis van een fysieke beperking (kandidaat-huurders met een visuele beperking)en op basis van de bron van het inkomen (kandidaat-huurders met een sociale uitkering).

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat er effectief een sterke ongelijke behandeling is: in een op de drie gevallen is er discriminatie bij personen met een vreemde naam en met een fysieke beperking, voor personen met een sociale uitkering stijgt dit tot bijna een op de twee. Bij deze laatste groep werd rekening gehouden met het realistische budget dat kan besteed worden aan huisvesting. Wanneer personen met een vreemde naam en een sociale uitkering zich kandidaat stellen, dan stijgt de discriminatie tot bijna drie op de vier gevallen.

Verderzetting praktijktesten
In overleg met de immobiliënsector zullen de resultaten nu geanalyseerd worden om toekomstige discriminatie te vermijden. De Stad Gent roept op die manier de sector op om zelf mee te denken over de aanpak van het probleem. De beroepsverenigingen BIV en CIB staan hier positief tegenover. De vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent zal de komende maanden opnieuw praktijktesten uitvoeren.

Plan racismebestrijding Stad Gent
Als lid van ECCAR (European Coalition of Cities Against Racism) wil de Stad Gent de strijd tegen racisme en discriminatie verder opvoeren. De Stad kiest voor een beleid dat verder reikt dan sensibiliseren en wil een duidelijk signaal geven dat de bestaande wetgeving nageleefd moet worden.

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen racisme stelt schepen Resul Tapmaz het volledige actieplan racismebestrijding van de Stad Gent voor op vrijdag 20 maart 2015. Een van de speerpunten van het actieplan is het implementeren van structurele controles rond discriminatie op de huurmarkt door de Stad Gent zelf.

Samen met schepen Tom Balthazar, bevoegd voor Wonen, maakt schepen Tapmaz werk van een non-discriminatiepact met de verhuursector en onderzoekt hij de mogelijke toekenning van een label ‘ethisch of respectvol verhuren’ in Gent.

‘Discriminatie op het vlak van wonen heeft een bijzonder grote impact op wie wordt uitgesloten. Het onderzoek van UGent rond de praktijktesten op de huurmarkt toont aan dat het een reëel probleem betreft met een grote omvang. Samen met de sector moeten we hier als Stad een einde aan maken.’ aldus schepen Resul Tapmaz.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s