# 12 Burenboekje

buurtwerkDoorgeefboekje tussen “oude” en “nieuwe” buren

Enerzijds wil het buurtwerk ontmoeting tussen bewoners stimuleren via een activiteitenreeks in de openbare ruimte: een receptie, ontbijt, drank-of eetmoment, straatfeest, …
Anderzijds wil het buurtwerk informeren en bewoners kennis geven over hun wijk door wijkkaarten te ontwikkelen met zeer concrete en praktische informatie, een wijkwandeling met ‘wijkgidsen’ te voorzien en algemene schriftelijke informatie te geven.
De rol van bewoners die al langere tijd in de buurt wonen, is cruciaal.

Kennisoverdracht

Een eenvoudig maar mooi instrument voor het onthaal van nieuwe bewoners is het burenboekje. Via dit boekje delen de bewoners die er al langer wonen hun kennis met de nieuwe bewoners. Het gaat als volgt: de nieuwe bewoners overhandigen het boekje aan een van de buren. Die vult het in en bezorgt het terug aan de ‘nieuwe’ buur, die het op zijn beurt aan een andere ‘oudere’ buur geeft. In het boekje staan zinnetjes als: leuke dingen om te zien of bezoeken in onze buurt zijn…; toffe, sportieve, culturele, … activiteiten die ik in onze buurt kan doen, zijn…; rustige, groene plekjes waar ik andere (nieuwe) buren kan ontmoeten in onze buurt zijn… De ‘oudere’ bewoners vullen de zinnetjes aan en geven zo hun kennis over de wijk door aan de ‘nieuwe’ buren.

Het doorgeefboekje is niet alleen een actief middel om ‘nieuwe’ en ‘oudere’ buren met elkaar te verbinden, het zorgt er ook voor dat buren elkaar leren kennen via de info die de voorgaande buur heeft neergeschreven.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buurtwerk, Toegankelijkheid, Welzijn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s