# 5 Give Boxes

giveboxEen progressieve stad als Gent volgt graag nieuwe trends, zeker als die solidariteit en milieubewustzijn in de buurt bevorderen. Ruilen van kledij en andere spullen bijvoorbeeld, bevat veel aspecten waar de stad belang aan hecht: recycleren, duurzaam omspringen met materiaal, hergebruik promoten, gratis spullen beschikbaar stellen voor minder bedeelde buren en ontmoeting tussen bewoners creëren.

Buurtcentrum Bloemekenswijk ging daarom van start met een ‘Give Box’ of ‘doorgeefkast’, naar het voorbeeld van Berlijn en Brussel. Deze box is een publieke open kast, waar buurtbewoners kleine spullen zoals speelgoed, huisraad, boeken of kledij in kwijt kunnen of uit kunnen meenemen. Er is geen speciaal toezicht maar enkele buren houden onder begeleiding van het buurtwerk, de box netjes zodat er geen onbruikbare spullen in achtergelaten worden.

De Give Box werd een succes. Elke dag nemen zo’n vijftig bewoners een kijkje. Er worden veel spullen binnengebracht. Een deel daarvan worden naar een opslagplaats gebracht, zodat er nooit te veel tegelijk in de kast ligt.  Omdat de eerste twee kasten in de Bloemekenswijk en het Sluizeken zo’n succes zijn, plant de stad nu ook een gelijkaardig project in de Muide, Rooigem, Macharius en Dampoort.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buurtwerk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s