‘Ons geld dient niet om voetballers te betalen’

bal

Er is een kleine revolutie op til in het provinciale voetbal in Gent. Clubs mogen de subsidies die ze krijgen van Stad Gent niet meer doorsluizen naar de ‘lonen’ van hun eerste ploeg. Het geld moet naar de jeugd gaan. Bovendien moeten ouders vanaf nu verplicht ‘democratische inspraak’ krijgen.

Bij veel provinciale voetbalclubs is het evenwicht tussen de jeugdspelers en de eerste ploeg compleet verstoord. De clubs gebruiken al decennia hun middelen om de spelers van hun eerste ploeg te betalen. Of ze verhogen het inschrijvingsgeld voor de jongeren om toch maar nieuwe spelers voor de eerste ploeg te kunnen aantrekken en tweede of derde te eindigen’, zegt schepen van Sport, esul Tapmaz (SP.A).’Dat onevenwicht moet er uit.’ Tapmaz zal de subsidiëring van de dertien Gentse provinciale voetbalclubs de komende maanden grondig hervormen. ‘Belastinggeld dient niet om kampioen mee te spelen.’

Bij de Gentse provinciale clubs spelen 2.150 jeugdspelers. De eerste ploegen zijn goed voor een driehonderdtal spelers. ‘We ondersteunen de infrastructuur en de werking van de clubs met honderdduizenden euro’s. Maar al het geld gaat nu naar tien procent van de spelers’, zegt Tapmaz.

Clubs die een nieuwe subsidieovereenkomst willen krijgen, moeten vanaf nu garanderen dat het geld integraal naar de jeugdwerking gaat. Bovendien eist Stad Gent vanaf nu ook dat ouders van spelers ‘democratische inspraak’ krijgen, dat de clubs hun boekhouding laten monitoren en dat kantines en velden worden opengesteld voor organisaties en jongeren uit de buurt.

Dat moet voorkomen dat de clubs in moeilijkheden komen. Stad Gent moest onlangs nog met tegenzin KFC Olympia veertigduizend euro lenen om de club recht te houden. ‘We willen de sportieve prestaties van de clubs niet kapotmaken, maar het is niet onze taak om hun ambities te subsidiëren’, zegt Tapmaz.

Bij de clubs wordt positief gereageerd. Niemand erkent dat subsidies worden doorgesluisd naar de eerste ploeg. ‘Maar er zijn veel clubs die dat doen’, zegt Joeri Raemdonck van FC Sint-Kruis-Winkel. ‘Clubs kopen zich dood om in tweede te kunnen blijven. Vroeg of laat loopt dat mis en gaan ze failliet.’

‘Het is logisch dat Stad Gent nu garanties eist’, zegt Karl Reremoser van KFC Olympia. ‘De voorbije jaren is er tussen de clubs een opbod geweest om spelers te betalen. Ze krijgen bedragen beloofd die de club niet kan waarmaken. We moeten de vraag stellen of we niet aan het overdrijven zijn.’

Ook bij FC Azalea, dat onlangs een fusie probeerde aan te gaan met een club uit Destelbergen, zeggen ze ‘akkoord te gaan’ met het idee. ‘Alles wat binnenkomt, gaat bij ons integraal naar de jeugdwerking. Zo hoort het’, zegt secretaris Eddy Dhase.

Bron: De Standaard 15.03.2014

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gelijke Kansen, Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s