Sms’en tegen discriminatie in horeca

2085077078

Discriminatie in het nachtleven kan in Gent binnenkort via sms worden gemeld, een primeur voor ons land. Dat staat in het portiersreglement dat deze week in de gemeenteraad werd goedgekeurd. Zo wil de stad komaf maken met racisme en willekeur in het uitgangsmilieu. Daar waren nog steeds problemen mee, al liepen er zelden klachten binnen. Er moet nu verandering in komen.

Het woord allochtoon werd in maart ritueel begraven, maar discriminatie leeft nog steeds in Gent. Dat werd pijnlijk duidelijk op de vooravond van die begrafenis. Toen zond het één-programma Volt een reportage uit over de Overpoortstraat. Twee studenten, een blanke en een Marokkaanse jongen, werden undercover op pad gestuurd. Tot drie maal toe werd de Marokkaan geweigerd aan de deur van een danscafé. Discriminatie is dus nog niet verdwenen, al liepen daar amper klachten over binnen. “Daarvoor moest je naar de politie of het meldpunt discriminatie stappen”, zegt horecacoach Bart Inghelbrecht. “Die drempel bleek toch wat hoog, nu wordt dat eenvoudiger. Alle zaken met een portier moeten het sms-nummer duidelijk kenbaar maken aan de deur. Wie gediscrimineerd wordt of zoiets ziet, kan meteen sms’en. Het meldpunt discriminatie neemt dan binnen de week contact op om de klacht te onderzoeken. Het systeem is nieuw in België, we vonden het in Breda. Daar blijkt het goed te werken.”

Die sms-dienst is dus een nieuwe aanvulling op het portiersreglement. Dat stelt nu al dat alle zaken met een buitenwipper, een twintigtal in Gent, een camera aan de deur moeten hangen. Ook alle incidenten worden dan gemeld aan de stad. Zo kan die bij een klacht nagaan of er effectief sprake is van discriminatie, dan wel of er een geldige reden tot weigering was. Die is er bijvoorbeeld als de klant stomdronken is of als het café nokvol zit. Met dat herziene reglement moeten taferelen zoals in de Volt-reportage dus verleden tijd zijn. Zo was daar in te zien dat een portier de Marokkaanse Vlaming de toegang weigerde, tot die met een briefje van 5 euro op de proppen kwam. “Die portier is hier niet meer welkom”, zegt de anonieme cafébaas in kwestie. Zo’n praktijken kunnen en mogen niet gebeuren. Al is het niet eenvoudig om goede portiers te vinden.”

Volgend academiejaar

De Volt-reportage had dus gevolgen, al is dat niet de hoofdreden voor dit aangepaste portiersreglement. “Het speelde voor een stuk mee, maar dit is vooral een doordacht reglement”, zegt schepen van gelijke kansen Resul Tapmaz (sp.a). “Sowieso moest dat verfijnd worden. Nu kan een klacht ook via sms, wat een stuk eenvoudiger is. Let wel, we willen geen klopjacht organiseren op de horeca. Het is vooral belangrijk dat die enkele rotte appels uit de mand worden gevist.” Het reglement werd deze week goedgekeurd in de gemeenteraad. De sms-dienst wordt waarschijnlijk bij de start van volgend academiejaar gelanceerd.

Bron : Het Laatste Nieuws 28.06.2013

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gelijke Kansen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s