Psychiatrische gevangenen renoveren justitiepaleis (NB 5 mei 2012)

Het Gentse hof van beroep wordt sinds enkele maanden gerenoveerd door een viertal psychiatrische gevangenen. De Stad Gent heeft gisteren 5000 euro geschonken aan Centrum Obra, de vzw die gevangenen begeleidt.

Het geld is afkomstig uit de kas van het stadspersoneel. “Bij een aantal personeelsfeestjes vragen we drie euro inkomgeld. Van de drie euro houden we steeds een euro apart voor een goed doel. Zo hebben we die 5.000 euro verzameld”, legt schepen Tapmaz uit.

‘We steunen steeds een maatschappelijk relevant en sociaal project. De stad is er geen voorstander van dat psychiatrische patiënten worden opgesloten in de gevangenis. Eind 2014 komt er een nieuw forensisch psychiatrisch centrum aan de Wondelgemse Meersen. Zo hopen we dat probleem aan te pakken.’

Martin Vanden Hende, directeur van Centrum Obra is erg blij met de bijdrage. “Wij zijn een vzw en het zou spijtig zijn moest onze werking in gevaar komen door een gebrek aan financiële middelen. De mensen die in het hof van beroep aan het werk zijn, zijn allemaal psychiatrische gevangenen. Ze hebben een misdrijf gepleegd maar werden door de rechtbank niet verantwoordelijk geacht voor hun daden. Door ze allerlei werken te laten uitvoeren, bereiden we ze voor op hun terugkeer in de maatschappij. De komst van het nieuwe centrum is een opsteker maar ik hoor nu al dat het vertraging oploopt.”

De gevangenen zijn heel blij dat ze de mogelijkheid krijgen om hun cel te verlaten. ‘Een keer in de week komen we naar hier’, vertelt Morris (52) glunderend. ‘Ik kijk er steeds enorm naar uit. Hier in het justitiepaleis schilderen we muren, deuren en plafonds. We werken ook in een slotklooster. Daar staan we in voor het onderhoud van de tuin. Als ik de gevangenis mag verlaten, zou ik verder in tuinen willen werken.’

Morris is een schuilnaam

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Personeel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s