Taboes doorbreken voor een open debat over diversiteit

Tussenkomst Resul Tapmaz in het debat tijdens visiecongres Sp-a 2011

Ik wil hier een oproep lanceren om te stoppen met denken vanuit een logica vertrekkende van navelstaarderij zonder eens het hoofd op te heffen en te kijken naar de wereld rondom ons.
Ik trap een open deur in wanneer ik zeg dat we vandaag geconfronteerd worden met tal van samenlevingsmoeilijkheden.
Vaak hebben we de menselijke reflex om de oorzaak van dat alles bij “de andere” te leggen, zonder eerst eens kritisch onszelf onder de loep te nemen. (Sommigen zijn daar zelfs zo professioneel in dat ze daarmee hun brood verdienen.)
Het is namelijk comfortabeler en minder confronterend om te zeggen dat anderen de bron van al kommer en kwel zijn, zo moet je vooral jezelf niet gaan veranderen. Uiteindelijk ben je toch zo overtuigd van je eigen gelijk dat je het haast onmogelijk acht dat je het bij het verkeerde eind hebt.

Ik pleit echter voor een open debat, zowel in als tussen de verschillende gemeenschappen in Gent en Vlaanderen. Slechts zo krijg je wederzijds begrip en een dialoog waarop gebouwd kan worden.
Dat impliceert het doorbreken van bepaalde taboes en het afbreken van een aantal heilige huisjes. En ja, dat is moeilijk en doet pijn.
Maar door zelf dit debat te openen, maaien we het gras weg voor de voeten van andere groepen in onze samenleving die net deze thema’s gebruiken om het samen leven te laten verzuren. Ook ontdoen we ons zo op een volwassen manier van een slachtofferrol waarin we anders riskeren te vervallen.

Door assertief het heft in eigen handen te nemen en de dialoog op te zoeken gaan we er met z’n allen op vooruit gaan, dat is mijn diepe overtuiging.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s