Telewerk als alternatief

De ganse dag door hollen we van hot naar her, het begint al in de vroege uren van de dag. De kinderen moeten tijdig uit bed, aangekleed worden en een stevig ontbijt naar binnen krijgen.
Ondertussen tracht je jezelf niet te vergeten want ook jij begint liefst fris aan de dag. Iedereen op tijd de deur uit en voor de bel de kinderen afzetten aan de schoolpoort, om vervolgens de strijd aan te gaan om niet te laat op kantoor aan te komen, of toch niet?

In de zevende dag van zondag 20 november 2011 kwamen 2 dames aan het woord over telewerk bij de FOD Sociale Zekerheid. Beide werkten van thuis uit, niemand aan de andere kant van de lijn/het klavier die het door heeft.

Eén van hen raakte voor mij het cruciale punt aan over telewerk, namelijk het vertrouwen. Het gaat om vertrouwen dat de leidinggevende stelt in de medewerker dat deze het nodige werk op tijd en kwaliteitsvol aflevert.
Op het kantoor is de controle eenvoudig. De medewerker arriveert, prikt in en gaat aan de slag. Inprikken van thuis uit is wel te organiseren maar of de betrokkene dan ook werkelijk aan de slag gaat, is al heel wat moeilijker na te gaan. Daarom is net die vertrouwensband van groot belang.

Als schepen van personeel ben ik sterk begaan met mijn medewerkers. Telewerk is, naast tal van andere acties die ik onderneem, een onderdeel van mijn beleid gericht op het welzijn van de medewerkers.
Momenteel tellen we aan de stad Gent 237 medewerkers die aan telewerk doen, goed voor 2024,5 werkdagen in totaal. Het merendeel doet aan ad hoc telewerk, dat betekent dat de medewerker een of meerdere dagen per week van thuis uit werken.

Telewerk is een vorm van werken die goed doordacht ingevoerd moet worden. Ik liet dan ook een peiling uitvoeren onder de betrokkenen.
De top 3 van de bevindingen zijn dat bijna alle medewerkers die van thuis uit werken meer voldoening en minder stress heeft, een gezondere werk-privé relatie opbouwden en heel wat besparen op verplaatsingen.

De nadelen waren het ontbreken van dossiers en pc problemen, ongemakken waar op een eenvoudige manier een mouw aan gepast kan worden.

Ook de leidinggevenden bevestigt de toename van de productiviteit doordat medewerkers minder gestoord worden en er een daling van de stress bij de medewerkers vast te stellen is.

Telewerk kan positieve effecten opleveren. Vandaar dat ik telewerk promoot, binnen de mogelijkheden waarover we binnen de stad Gent beschikken.
Hierbij verwijs ik naar het sociaal akkoord afgesloten op 15 november waarin ik duidelijk stel dat we met de stad Gent de ambitie hebben om door te groeien naar een moderne overheid.
De oprichting van een taskforce vormt daar een belangrijk onderdeel van. Deze heeft onder andere de opdracht om de inzet van flexibele werkplekken en telewerk te optimaliseren.

Zie: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/2.3805

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Personeel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s