Resultaten eco driving positief

In totaal volgden 54 medewerkers uit verschillende stadsdiensten 5 maanden een intensieve cursus eco driving.
Niet zomaar iedereen kwam in aanmerking voor dit aanbod. De personeelsleden werden zorgvuldig geselecteerd op basis van de tankgegevens en het aantal gereden kilometers per jaar. Het ging dus echt om personen die zeer regelmatig in dienstverband rijden.

“Als stad hebben we een voorbeeldfunctie, vandaar dit initiatief om het belang van ecologisch rijden in de verf te zetten. Met de cursus “eco driving” willen we de CO²-uitstoot verminderen en het brandstofverbruik, maar ook het aantal ongevallen beperken door bewuster achter het stuur te kruipen.”

Eco driving leer je niet in één keer, het is een proces bestaande uit verschillende fases.
In een eerste fase werd de rijstijl van de chauffeurs drie weken opgevolgd met de D-Logger, een toestel dat in de wagens werd geïnstalleerd. Met dit toestelletje konden verschillende aspecten van het rijgedrag gevolgd worden zoals: snelheid, schakelgedrag, toerental, rem- en acceleratiegedrag. Zo kreeg men een objectief beeld van hun rijstijl en werd het leereffect verhoogd.

In de tweede fase werd een E-learning traject opgestart waarin de deelnemers vier maal twintig minuten een reeks oefeningen rond eco driving oplosten via de website ‘e-positief’.

Vervolgens ging elke deelnemer één uur de baan op met een lesgever van Drivolution. Tijdens deze praktijkrit kon de lesgever ook meteen terugkoppelen naar de bevindingen van de D-logger-registratie en zeer gericht aanwijzingen geven om de rijstijl te optimaliseren.

Toen de werknemers de principes van eco driving onder de knie hadden, werden ze opnieuw gevolgd gedurende drie weken. Dat gebeurde opnieuw met behulp van de D logger. De eindresultaten lieten toe de effecten van eco driving op de rijstijl en het verbruik te evalueren. Ze zullen een belangrijk onderdeel zijn van de Europese Civitas rapportering.

“We mogen terecht fier zijn op de behaalde resultaten door de betrokken personeelsleden, 93 % van de groep realiseerde een daling van het verbruik waarvan 36 % van hen een daling realiseerde van hoger dan 10 %. Dat betekent jaarlijks voor 42 deelnemers een besparing van maar liefst 3000 liter brandstof en 7,4 ton CO²-uitstoot.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Personeel, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s