Pesten op het werk

Geachte mevrouw Mattheeuws,

Ik schrijf u naar aanleiding van uw opinie over de ‘nieuwe wet tegen pesten’ in de Gentenaar van vandaag (13 juli 2011). Als voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is het normaal dat u spreekt voor eigen winkel. Uw pleidooi voor afwijkende regels voor kleine bedrijfjes met een handvol medewerkers (geen ontslagvergoeding en outplacement voor slachtoffers) houdt echter geen steek. Pesten op het werk als fenomeen is totaal onaanvaardbaar!

Als schepen van Personeelsbeleid van de Stad Gent ben ik zelf al tot mijn grote spijt geconfronteerd met pesters in stadsdiensten. De discussie mag echter niet alleen gaan over de grootte van het bedrijf (pesterijen zijn onaanvaardbaar ongeacht waar ze plaatsvinden) of een mogelijke uitweg voor de gepeste. Het is logisch dat er oplossingen gezocht worden voor de slachtoffers. Maar dat mag de aandacht niet afleiden van de dader(s). Die moet(en) aangepakt worden. En daar wringt vaak het schoentje. Want het blijft heel moeilijk om op te treden tegen pesters.

Onderzoek naar de daders van pestgedrag moet op een veel snellere en efficiëntere manier gebeuren. Momenteel gaan nog steeds te veel pesters vrijuit omwille van een aantal onduidelijkheden in de wetgeving, of door een gebrekkige kennis en toepassing van de bestaande wetten. Een slechte wetgeving is een bijkomende pesterij voor de slachtoffers.

Zo is het onaanvaardbaar dat binnen bepaalde bedrijven vakbondsafgevaardigden zelf andere medewerkers pesten. Afgevaardigden hebben een voorbeeldfunctie. Ze moeten in zo’n geval niet beschermd worden door hun statuur, ze moeten integendeel harder aangepakt worden. In Gent binden het stadsbestuur en de vakverenigingen sámen de strijd aan tegen pesten op het werk.

Pesters horen niet thuis op de werkvloer, punt. Pesters moeten op een eenvoudige manier snel ontslagen kunnen worden zonder de werkgever te belasten. Die werkgever moet ook zijn verantwoordelijkheid opnemen door de pesterijen op zijn werkvloer duidelijk te veroordelen, zoniet is hij minstens medeplichtig. Collegialiteit moet opnieuw centraal komen te staan. Want wie wil geen leuke en gezellige sfeer op de werkvloer?

Als Schepen van de Stad Gent en werkgever van 5000 personeelsleden, wil ik doeltreffende maatregelen en een effectieve bescherming van alle werknemers tegen pesten. Mijn voorgangers en ikzelf hebben maatregelen tegen pesten genomen die zowel preventief, sensibiliserend als curatief werken.

Dat het fenomeen pesten nog niet uitgeroeid is, toont dat de strijd niet ten einde is. Wij moeten als stadsbestuur blijven investeren in een gunstig werkklimaat dat pesters geen kans geeft. Ik ben dan ook een sterke voorstander van een versterking van de rechten van gepesten. Bijgevolg, Mevrouw Mattheeuws, kunnen aanbevelingen die pleiten voor een betere bescherming van de slachtoffers alleen maar een stap in de goede richting zijn.

Resul Tapmaz
Schepen van personeelsbeleid, Informatica, Administratieve Vereenvoudiging & Kwaliteitszorg – Stad Gent

artikel De Gentenaar

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Personeel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s