Gent gaat als eerste stad in de Benelux voor een eigen domeinextensie

Het schepencollege van Stad Gent heeft vanochtend de aanvraag voor het gebruik van de .gent extensie goedgekeurd. Stad Gent is daarmee de allereerste stad in de Benelux om haar plannen voor een eigen extensie bekend te maken. Bedrijven, maar ook organisaties en burgers, vergroten met deze .gent domeinnaam hun directe band met de stad en de regio, verbeteren hun vindbaarheid op het internet en verhogen de beveiliging van het internetverkeer van en naar de eigen website.

Tot nu toe waren er maar een twintigtal generieke extensies zoals .com, .biz, .info en .tel. Naast de bekende .com, zijn er ook nog 270 landenzones zoals .be en .fr. Door de enorme groei van het internet werden echter de interessante of korte domeinnamen steeds schaarser, maar daar komt nu verandering in. ICANN, de internationale domeinnaambeheerder, stemde immers vorige maandag in met een uitbreiding van de generieke of algemene topleveldomeinnamen. Hiermee zet de instantie begin 2012 de deuren open voor nieuwe aanvragen waardoor .eco, .canon, maar ook .gent tot de mogelijkheden behoren.

Van .be naar .gent
Resul Tapmaz, Schepen van Personeelsbeleid, Informatica, Administratieve Vereenvoudiging en Kwaliteitszorg in Gent is opgetogen dat zijn stad – na .paris, .nyc en .berlin – de eerste stad is in de Benelux die samen met City TLD de concrete start van een eigen domeinextensie mag aankondigen: “Gent is een stad waar ICT en creativiteit hand in hand gaan. Denk maar aan heel wat Belgische internetbedrijven die hier hun start hebben gemaakt. Niet alleen voor onze lokale bedrijven en handelaars, maar ook voor onze eigen diensten, is de .gent extensie onontbeerlijk. Zo willen we onze stadsdiensten actief het .gent domein laten promoten. Ik denk aan www.ocmw.gent, www.toerisme.gent, www.bibliotheek.gent, www.smak.gent of e-mailadressen voor inwoners in de vorm van resul@tapmaz.gent. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt omdat alle combinaties voor de punt gent beschikbaar zijn.”

Partnership met Gents internetbedrijf
City TLD, het samenwerkingsverband tussen hostingbedrijf Combell en softwareleverancier Sensirius, stuurt naar schatting eind 2011 haar aanvraagdossier naar de regulator ICANN. Volgens de huidige planning en zonder bezwaren, kan .gent dan wellicht 9 maanden later online gaan. “Om dit allemaal gerealiseerd te krijgen, hebben wij gelukkig een interessant voorstel gekregen van Combell en Sensirius,” aldus Tapmaz.
Combell is een ICANN agent, beschikt over een state-of-the-art servernetwerk en beheert vandaag zowat 120.000 domeinnamen. Sinds 1999 is het bedrijf specialist in het hosten van websites voor meer dan 25.000 bedrijfsklanten. “Als Gents bedrijf én als Gentenaar ben ik uiteraard zeer blij dat wij hopelijk als eerste in de Benelux een eigen extensie kunnen realiseren voor een stad. Naast .gent werken we trouwens op dit moment tevens aan een aantal nieuwe extensies voor commerciële bedrijven waarvan we de naam niet mogen prijsgeven. We merken aan de reacties dat de interesse voor een eigen extensie groot is, zeker nu de regels van ICANN definitief vastliggen,” besluit Jonas Dhaenens, CEO van Combell.

Sensirius staat in voor de registratie-software en is specialist in het wereldwijd beheer van de nameservers waardoor de extensie overal beschikbaar is. “De nieuwe software die we schreven voor het beheren van nieuwe extensies draait op de infrastructuur van Combell”, aldus Hans Seeuws, communicatieverantwoordelijke van Sensirius. De oprichters van Sensirius maakten voorheen deel uit van het technische team van DNS BE dat meer dan 1 miljoen .be domeinnamen telt. Internationaal genieten ze een uitstekende reputatie.

Samen vormen Combell en Sensirius de nieuwe associatie die merken en organisaties van A tot Z begeleidt bij het voorbereiden van en invullen van het technische applicatie-dossier bij ICANN: van de aanvraag tot het ‘live’ gaan van de zone. Voor het juridische en financieel-technische luik hebben Combell en Sensirius samenwerkingen met de wereldwijde marktleiders in hun vakgebied.

Wachten op volgende stappen van ICANN

De internet-extensies worden door een Amerikaanse non-profit gereguleerd. Maandag werd de vragenlijst finaal goedgekeurd tijdens het ICANN-congres in Singapore zodat aanvragers weten aan welke criteria ze moeten voldoen. Nu start de regulator een wereldwijde communicatiecampagne van 4 maanden. Dossiers kunnen dan vanaf 12  januari 2012 tot 12 april 2012 opgestuurd worden. Daarna controleert de regulator de administratieve juistheid van het dossier en de technische infrastructuur. Zonder eventuele bezwaren van derde partijen zal de .gent extensie mogelijk zijn vanaf eind 2012.
Alle details en vorderingen over het .gent-project zijn te vinden op www.dotgent.com. Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws kan zich daar aanmelden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Digitaal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s