Daniël Termont en Resul Tapmaz: ‘Gent en Open Data? ’t Zal wel zijn!’

Voor wie de laatste maanden een beetje alert was zal ‘open data’ geen nieuw begrip meer zijn. Of iedereen dan ook weet wat daar juist mee bedoeld wordt is weer een andere zaak. Volgens de optimisten zal het alvast niets minder dan gouden bergen opleveren.

Het belangrijkste voor ons is dat we via ‘open data’ de netwerken tussen onze stadsdiensten en de bevolking nog beter kunnen maken. En dus gaan we het ook op onze typische Gentse manier doen: pragmatisch, zonder veel blabla, en samen met de mensen en organisaties die er goesting in hebben.

Via www.gent.be/open gaan we de beschikbare gegevens openstellen. Samen met de geïnteresseerden gaan we op zoek naar de goeie interfaces. Dit betekent niet dat morgen alle data beschikbaar zullen zijn, maar wel dat we gaan beginnen met wat snel en vlot kan. Op termijn streven we naar het principe dat alle data open zullen zijn, behalve die waar er ernstige redenen zijn om het niet te doen.

“Open data” is vandaag misschien een buzzword, maar het principe is veel duurzamer: als overheid mag je tonen wat je hebt, wat je doet, waar je mee bezig bent. Als overheid moet je ook openstaan voor de zaken waar de burgers mee bezig zijn. Vandaar dat het geen verrassing mag zijn dat we in Gent met Open Data meegaan. Integendeel, we hopen van harte dat veel andere overheden en organisaties Gent als voorbeeld zullen gebruiken.

Daniël Termont, burgemeester, en Resul Tapmaz, schepen van Informatica

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Digitaal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s