Stad Gent haalt kapitaal weg bij KBC en Dexia als reactie op bonussen toplui (De Standaard, 15/04/2011)

Het schepencollege heeft deze morgen unaniem beslist dat het moet gedaan zijn met deze bonussen, lees meer in onderstaand artikel:
 
GENT – Het schepencollege van Gent heeft beslist om haar liquide middelen, een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro, onmiddellijk weg te halen bij de grootbanken Dexia en KBC. ‘We reageren daarmee tegen de riante bonussen die aan toplui uitgekeerd werden’, motiveert schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) de beslissing vrijdag. De stad dreigt er bovendien ook mee om voor haar loonverwerking, jaarlijks 250 miljoen euro, en voor nieuwe langetermijnbeleggingen bij banken aan te klopppen die geen ‘onredelijke bonussen’ uitkeren.

‘We zeggen die banken de wacht aan omdat we als stadsbestuur een krachtig signaal willen geven dat we onredelijke bonussen voor toplui niet pikken’, verduidelijkt Peeters.

‘Als het slecht gaat met banken wordt er met belastingsgeld tussengekomen en als de situatie verbetert, gaat men gewoon voort met de graaicultuur. Wij zeggen niet alleen dat het ethisch niet correct is, we doen er ook iets mee. Dit is de macht van de consument en wij reageren met de taal van het geld.’

Kleinere banken

Concreet haalt Gent haar kortetermijnbeleggingen weg, voor het overgrote deel bij Dexia en een kleiner gedeelte bij KBC. ‘Het gaat om het geld dat we permanent aanhouden en dat op korte termijn belegd wordt, gemiddeld tussen één en drie maanden.’

‘Die werkingsmiddelen, een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro, zullen wij voortaan bij kleinere banken beleggen, die geen riante bonussen uitkeren aan toplui’, klinkt het.

Langetermijnbeleggingen

Voor de langetermijnbeleggingen is dat op korte termijn onmogelijk. De stad heeft onder meer beleggingen bij Dexia, KBC en BNP Paribas Fortis. ‘Maar we kunnen bij het afsluiten van nieuwe contracten wel beslissen om dat ook niet bij die banken te doen’, aldus Peeters.

Ethisch principe

Wel gaf het schepencollege de juridische dienst de opdracht om te kijken of er een bijkomend ethisch principe rond bonussen in de bestekken voor de loonwerking kan ingeschreven worden. Het gaat op jaarbasis om de verwerking van ongeveer 250 miljoen euro.

‘Ik besef dat ‘onredelijke bonussen’ in een bestek moeilijk te definiëren valt, toch moeilijker dan pakweg discrimatie- of fair-tradeprincipes. Daarom dring ik aan op een federale wettelijke regeling die bepaalt wat wettelijke bonussen zijn en wat niet.’

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Stad Gent haalt kapitaal weg bij KBC en Dexia als reactie op bonussen toplui (De Standaard, 15/04/2011)

  1. Jef Geldof zegt:

    Sterk signaal van een progressief stadsbestuur! Aan alle anderen om te volgen…

  2. Hilde D'Hondt zegt:

    inderdaad ! Waarom volgen andere gemeenten en instanties niet ? Waarom is de reactie zo flauw én snel verstomd ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s