Knowledge Society Forum, 7 en 8 april in Gent

Vandaag en morgen (7 en 8 april) brengt het Knowledge Society Forum (Forum voor de Kennismaatschappij) experten samen vanover heel Europa. Ze wisselen ideeën en goede praktijen uit over hoe het mogelijk is burgers te betrekken en inspraak te geven bij het stedelijk beleid door ICT toepassingen.

 Ik kreeg zelf de eer om de opening te voorzien, samen met Constantijn van Oranje Nassau van het kabinet van Eurpean Commissioner Neelie Kroes, onze Gentse burgemeester Daniël Termont en mevrouw Ingrid Götzl van de stad Wenen en tevens voorzitter van het Knowledge Society Forum.

 IT experten uit steden Birminghan, Tampere, Barcelona, Turijn, Belfast, Malmö, Wenen en Gent spreken over een heleboel thema’s.

e-inclusie: Hoe kunnen we als stad iedereen meekrijgen met de digitale evolutie. Stad Gent zet hier in op zijn programma digitaal.talent. Maar er zijn natuurlijk andere benaderingen. De uitwisseling is boeiend.

Broadband technologieën: Als stad moeten we voorbereid zijn op de vraag in de toekomst. Bekabeling is een belangrijke uitdaging. Wat zijn de toekomstige noden? Wat zijn de kosten? Hoe kan zo’n netwerk zo functioneel mogelijk aangelegd worden? Vele vragen, vele meningen.

Smart cities: Steden moeten ‘slim’ zijn. Ze moeten zoveel mogelijk leren van wat er gebeurd. Daarom kunnen IT systemen helpen om die informatie te vergaren en gebruikers – stadspersoneel, maar ook burgers – te sturen. Denk maar aan sensoren in de weg die aangeven hoe druk het is en mensen die in real time de snelste weg kunnen nemen.

Open data: Steden ontwikkelen nog vaak een toepassing zelf voor data die ze hebben. Maar burgers die graag met IT bezig zijn, ontwikkelen goede dingen zelf en zijn daar terecht trots op. Door data open te stellen kunnen we kwaliteiten in de stad gebruiken en efficiënter werken. Maar we moeten wel kijken of data up to date blijven, hoe met privacy wordt omgegaan en zo verder.

Voldoende stof tot discussie om een goed IT beleid te maken voor de burgers van Gent…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Digitaal. Bookmark de permalink .

Een reactie op Knowledge Society Forum, 7 en 8 april in Gent

  1. Pingback: Gent M# Open Data | Gent M

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s