Stad Gent zal inzetten op innovatieve arbeidsorganisatie en wordt lid van Flanders Synergy

Lokale besturen worden steeds meer uitgedaagd om hun dienstverlening performanter te maken. Hiervoor moet de manier waarop de verwerking van de producten en diensten intern verloopt, goed georganiseerd zijn. Stad Gent zorgt voor een primeur. Ze is de eerste gemeente/stad die zich aansluit bij Flanders Synergy een uitmuntend netwerk met vooruitstrevende bedrijven.  Stad Gent start met een veranderingstraject naar innovatieve arbeidsorganisatie in vijf van haar diensten. 

Nood aan een innovatieve arbeidsorganisatie, ook bij Stad Gent

De omgevingen waarin organisaties zich moeten waarmaken zijn behoorlijk complex geworden. Of het nu gaat over een Vlaamse KMO, een multinationale industriële speler, een zorgorganisatie, een kennisbedrijf of een overheidsinstantie: de uitdaging is dezelfde. Men moet voortdurend nieuwe diensten of producten neerzetten, in een goede prijs/kwaliteit verhouding en dit op een flexibele én duurzame manier. Dit lukt niet als men de oude manier van organiseren volgt. Die is te stroef, te bureaucratisch.

Bovendien zullen binnen nu en 2014 300.000 Vlaamse werknemers de arbeidsmarkt verlaten. Ook lijkt voor de toetredende nieuwe generatie arbeidskrachten, die veel beperkter is in omvang, de traditioneel hiërarchische, eerder bureaucratische organisatievorm een minder aantrekkelijke arbeidscontext te zijn.

“Organisaties worden uitgedaagd: ze zullen enerzijds slagvaardiger en duurzamer moeten kunnen werken en anderzijds de nieuwe generatie arbeidskrachten voor zich kunnen winnen door ook creativiteit, ondernemerschap en de passie van mensen aan te boren. Ze moeten met andere woorden anders gaan werken, noem het slimmer gaan werken”, aldus Mieke Van Gramberen algemeen directeur Flanders Synergy.

Stad Gent wordt lid van een netwerk van uitmuntende bedrijven

Stad Gent start met een veranderingstraject in vijf van haar diensten, zowel administratieve als technische diensten. Aan steden en gemeenten worden dezelfde eisen gesteld dan aan privébedrijven: goede producten en diensten en klantvriendelijkheid naast een beleid dat zorgt voor het personeel. Innovatieve arbeidsorganisatie verenigt deze twee. Personeelsleden van de Stad Gent zullen meer betrokken worden als team bij het eindresultaat.

Stad Gent zorgt voor een primeur. Ze is de eerste gemeente/stad die zich aansluit bij Flanders Synergy, zo besliste het college van Burgemeester en Schepenen vandaag. Flanders Synergy is een uitmuntend netwerk van innovatieve bedrijven, zorginstellingen, en bovenlokale overheden.

Stad Gent was deze week (dinsdag 29 maart 2011) gastheer voor de algemene vergadering van Flanders Synergy. Hier sprak Prof. Herman Kuipers over zijn boek “Het nieuwe organiseren. Alternatieven voor bureaucratie.” De aanwezige personeelsleden van Stad Gent hebben hier alvast een heleboel tips opgedaan…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Personeel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s