Sociale partners bereiken een ontwerp van Interprofessioneel Akkoord 2011-2012 (Belga, 19/01/2011)

Gisteravond laat bereikten de werkgevers en de vakbonden een ontwerp van interprofessioneel akkoord, na maanden onderhandelen. Het akkoord legt onder meer de grote lijnen vast voor de loonevolutie van de komende twee jaar. Gisterenavond kwam het op de tafel van het kernkabinet van de ontslagnemende regering, die op een aantal punten financiële hulp zal bieden.

“Als het wordt goedgekeurd, dan is dit een positief signaal voor de Belgische economie”, reageert ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). “Er werd dankzij het overleg een goed evenwicht gevonden tussen de koopkracht voor de werknemers enerzijds, en de competitiviteit voor de bedrijven anderzijds. Dit versterkt ook de internationale geloofwaardigheid van België”, zegt de premier.

Thomas Leysen van het Verbond van de Belgische Ondernemingen (VBO) reageert ook tevreden. “Dit akkoord houdt rekening met alle budgettaire restricties”, zegt hij in een mededeling. “De sociale partners hebben dit ontwerpakkoord voorgelegd aan de regering. De regering heeft haar ondersteuning toegezegd voor de uitvoering van dit akkoord”, zegt de topman van het VBO.

Ook kritische geluiden

Vakbonden en werkgevers moeten het voorakkoord nog voorleggen aan de achterban. De 3 vakbonden zouden op 4 februari stemmen over het ontwerp. Volgende week valt de definitieve beslissing op de raad van bestuur van de federaties van het VBO. Intussen hebben enkele federaties hun reactie op het ontwerpakkoord al laten weten.

Bij de technologiefederatie Agoria, een van de belangrijkste stemmen binnen het werkgeverslandschap, is er ontgoocheling over de indexeringshandicap met de buurlanden die blijft bestaan. Over het statuut arbeiders en bedienden is de reactie gemengd. Enerzijds vindt Agoria het positief dat het probleem eindelijk wordt aangepakt, anderzijds vreest de federatie dat dit de bedrijven extra zal kosten.

Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, reageert negatief op het ontwerp, zowel wat de loonafspraken als de afspraken over arbeiders en bedienden betreft. Directeur-generaal Fa Quix vindt de afspraken te duur. “Dit verbetert onze concurrentiekracht niet. Dit is struisvogelpolitiek. Ik vraag me af of we niet beter af waren zonder akkoord”, klinkt het.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s