Tien jaar wachten op ereteken (De Gentenaar, 26/10/2010)

Eindelijk! Na een schier eindeloze strijd tegen typisch Belgische, absurde toestanden krijgen de ambtenaren die twintig of dertig jaar in dienst waren of zijn van Stad Gent, de erkentelijkheid waar ze recht op hebben. Volgend jaar worden niet minder dan 1.300 eretekens uitgereikt.
De afgelopen jaren regende het klachten op het kabinet van de schepen van Personeelszaken van al dan niet gepensioneerde stadsambtenaren die zich boos afvroegen waarom ze nog steeds hun ereteken van twintig of dertig trouwe dienstjaren niet hadden gekregen.

‘Een terechte klacht’, zegt schepen Resul Tapmaz (SP.A), ‘want zo’n ereteken betekent een symbolische waardering van de werkgever voor de geleverde inzet. De stad Gent treft geen schuld. Wij hebben ieder jaar consequent onze aanvragen ingediend voor de medailles bij de federale dienst die daarvoor verantwoordelijk was. Daar stokte de machine echter.’

‘Bureaucratische absurditeit ten top.’ Zo omschrijft Hannelore Bonami, woordvoerder van de schepen, de reden voor de jarenlange vertraging. ‘Eerst was de ambtenaar die zich met de medailles bezighield, weggevallen. Daarna werd iemand aangesteld die eentalig Frans was en niet bij machte was de attesten die bij de medailles horen in het Nederlands te schrijven. Dus werd maar beslist om ook geen Franstalige attesten meer uit te schrijven. Daarna werd de bevoegdheid voor de eretekens overgedragen naar het Vlaams Gewest.’

Resultaat: duizenden ambtenaren wachten al jaren op hun medaille. Sommigen al tien jaar. Enkelen zijn intussen gestorven.

‘Zelf wacht ik al vier jaar op mijn ereteken van twintig jaar dienst’, zegt Francois Eliat, de ambtenaar die voor Gent de aanvragen doet. ‘Ik vind zo’n ereteken belangrijk omdat het toch een erkenning betekent voor je jarenlange inzet.’

‘Zelfs wie niks vindt aan zo’n medaille wil ten minste de mogelijkheid krijgen om te weigeren’, voegt ombudsvrouw Rita Passemiers eraan toe.

Symbolisch

Maar er is dus goed nieuws. Na tien jaar is de haperende machine eindelijk weer op gang gekomen. De 1.300 brevetten die de laatste jaren vruchteloos werden aangevraagd, zijn onlangs in één klap op het kabinet van schepen Tapmaz beland. De bijhorende medailles volgen later.

‘Ons eerste idee was om het ICC af te huren voor al die mensen’, zegt de schepen. ‘Maar gezellig zou dat niet zijn. Bovendien is het stadhuis een veel symbolischer plek om zo’n ereteken uit te reiken. Vandaar dat we besloten hebben om in 2011 elke tweede zaterdag van de maand het stadhuis te reserveren. Elke schepen kan dan zijn of haar eigen mensen in de bloemetjes zetten. Voor de schepenen Peeters en Coddens, die ongeveer 300 eretekens moeten uitreiken, zal het een bezige namiddag worden. Iedereen mag met zijn partner komen en krijgt een volwaardige receptie met drankje en hapje aangeboden’, zegt Tapmaz.

Of dat geen aanslag zal betekenen op de stadskas, rekening houdend met de kostprijs van een medaille – tussen 6 en 20 euro? ‘De grootste kost gaat naar de catering. Alles samen schatten we dat de uitreikingen tienduizend euro zullen kosten. Maar ik vind het de plicht van de stad om daar niet op te beknibbelen’
Geert Neyt

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Personeel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s